Asuminen

Koti on erittäin tärkeä paikka. Asunto on myös usein elämän merkittävin sijoituskohde, jonka arvon soisi kasvavan. Taloyhtiön oma taideteos erottuu kaupunkikuvassa ja nostaa yhtiön arvoa. Kotiin on mukava tulla, kun julkisivussa tervehtii tuttu teos. Myös vieraat löytävät helposti taloon, jonka tuntomerkiksi voi ilmoittaa vaikkapa orsilla istuvat betoniset varikset.

Taiteella voidaan myös ratkaista arkkitehtonisia haasteita. Autokatos saadaan taiteen avulla kiinnostavaksi ja kauniiksi osaksi asuinympäristöä.

Reflexus 2×4

TaiteilijaLars Holmström
AsiakasAvain Asumisoikeus Oy
Valmistumisvuosi2016

Teos hyödyntää luonnossa ja ympäristössä tapahtuvia valoilmiöitä. Teoksen perusajatuksena on valo ja sen ominaisuudet. Liikkuminen ja havaintokohta aiheuttavat katsojalle vaikutelman alati vaihtuvasta valo- ja väritapahtumasta myös rakennuksen seinillä. Teos koostuu teräslevyelementeistä, jotka on kiinnitetty kahden talon sisäänkäyntitilan vastakkaisille seinille. Elementit heijastavat muuntuvia valoefektejä seinille ja ympäristöön. Sisäänkäyntitila on maalattu sinisen eri sävyillä. Väritys on suunniteltu sointuvaksi taideteokseen ja arkkitehtuuriin.

Variksen peli

TaiteilijaPertti Kukkonen
AsiakasTampereen vuokratalosäätiö
Valmistumisvuosi 2012

Talon seinään kiinnitetyiltä teräsorsilta kaupungin menoa seuraavat kahdeksan betonivarista. Yksi orsi on vapaana lentäviä lajikumppaneita varten.

Kotimetsä

TaiteilijaTuula Lehtinen
AsiakasVisura Oy
Valmistumisvuosi2011

”Kotimetsä” –teos toteutettiin digipainatuksena porraskäytävän ikkunapintoihin. Teos kuvaa rakennuksen paikalla aikaisemmin ollutta kuusimetsää ja alueelle tyypillistä linnustoa.

Umpiolasin ulommaisessa lasissa on sinisävyisenä painettu kuusimetsä luonnollisessa koossa. Lasin sisemmässä pinnassa on piirtämällä toteutettuja lintuja neliväripainatuksena.

Digipainatus tehtiin keraamisilla pigmenteillä karkaistulle lasille.

Muutos

TaiteilijaPetri Kiviniemi
AsiakasPohjola Rakennus Oy Sisä-Suomi
Valmistumisvuosi2014

Akaalaisen Petri Kiviniemen Muutos on asunto-osakeyhtiöiden Tampereen Luhtavilla ja Keltaperhosen oma teos. Materiaalina on ruostumaton teräs, josta Kiviniemi on tehnyt perhosaiheisia silhuetteja neljään eri rakennukseen.

Perhoseen liitetään ilo, transformaatio eli muutos ja rohkeus. Perhonen on perinteinen sielun symboli. Kiviniemi rohkaiseekin teoksellaan ihmisiä lähtemään tutusta ja turvallisesta kotelosta ja lentämään uuteen maailmaan. Teoksesta voi myös nähdä peilikuvansa, sillä teräs heijastaa hienosti.

Checkers

TaiteilijaTomas Byström
AsiakasTampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö TOAS
Valmistumisvuosi2013

Tamperelainen kuvataiteilija Tomas Byströmin teoksen lähtökohtana on talojen arkkitehtuuri, seinien väri ja ikkunoiden muoto. Teoksen kuviot ovat saaneet innoituksen ikkunoiden geometrisistä muodoista. Teos pyrkii harmoniaan ympäristönsä kanssa.

Checkers on tehty betoniseinään maaleilla, joista osassa on metallihiukkasia. Metallivärit heijastavat valoa ja teos näyttää erilaiselta valaistusolosuhteiden muuttuessa.