Voitto Lahden Merrasjärven taidekonseptikilpailussa

Ehdotusta esittelevät Lasse Kosunen (vas.) ja Heini Orell.

Ehdotusta esittelevät Lasse Kosunen (vas.) ja Heini Orell.

Lahden Merrasjärven Tähtikylän taidekonseptikilpailun voitti tamperelainen Frei Zimmer Oy ehdotuksellaan Lintukoto. Kilpailu oli ensimmäinen Suomessa järjestetty tiettyä aluetta koskeva taidekonseptikilpailu. Kilpailun järjesti YIT Rakennus Oy. Tehtävänä kilpailuun kutsutuilla oli alueen kattavan taidekonseptin-idean kehittäminen.

Kilpailun voittaneen Frei Zimmer Oy:n työryhmään kuuluivat kuvataitelija Tuula Lehtinen, arkkitehti Lasse Kosunen ja tuottajat Heini Orell ja Matti Koistinen. Avustajan toimi Annukka Larsen ALD Larsenista.

”Taide liittyy YIT:n yhteiskuntavastuuseen: se luo alueista sosiaalisesti kestävämpi, sillä ihmiset kiinnostuvat näistä paikoista ja haluavat pitää niistä huolta. Taide luo turvallisuuden tunnetta ja se tarjoaa esteettisiä kokemuksia. Talouden näkökulmasta taide voi lisätä alueen vetovoimaa ja nostaa sen arvoa”, kertoo YIT:n kaupunkikehityksen ja yhteistyösuhteiden johtaja Juha Kostiainen.

”Kilpailussa ei haettu itse taideteoksia, vaan konseptia alueelle. Miten alueen taide kehittyy alueen rakentamisen yhteydessä. Palkintolautakunta löysi kaksi ehdottomasti sellaista ehdotusta, jotka nousivat yli muiden”, totesi palkintolautakunnan jäsen ja visuaalisten alojen läänintaiteilija Vesa Varrella palkitsemistilaisuudessa. Kunniamaininnan sai Avanto Arkkitehtien ehdotus.

Frei Zimmer on Suomen johtava julkisen taiteen sektorilla toimiva yritys. Tällä hetkellä yritys vastaa mm. Vuoreksen taideohjelman toteuttamisesta, Rantatunnelin taiteesta ja Tullin alueen taiteen yleissuunnitelmasta.

”Lintukoto -ehdotuksessa Tähtikylästä tulee alue, joka herättää potentiaalisten asukkaiden ja median kiinnostuksen. Ehdotetut rakennusaikana järjestettävät tapahtumat synnyttävät yhteisöllisyyttä ja Kotipesä –teossarja luo jatkuvaa kehittymistä alueella”, kertoo Heini Orell.
Frei Zimmer ehdotti myös ruotsalaista Jacob Dahlgren tekemään maamerkkiteosta alueelle. Dahlgren on tehnyt paljon julkisia teoksia mm. Englannissa, Ruotsissa ja Norjassa. Dahlgren on ajankohtainen taiteilija, sillä hänellä on näyttely Helsingissä Galleria Anhavassa.

”Ehdotuksenamme on myös, että rakennusta suunnittelevaan tiimiin otetaan mukaan taiteilija tai muotoilija, joka miettii uudella tavalla rakennusten julkisivuja, ovia, ikkunanpieliä ja muita yksityiskohtia”, Orell sanoo.

Tärkeä osa ehdotusta on myös valon käyttö: alueen valaistus suunnitellaan kokonaisuuteen pimeän ajan maisemana. Annukka Larsenin suunnitteleman valaistuksen teemana on ”tähtien alla”, jossa on sopivasti pimeää, mutta myös vahvemmin valaistuja kiintopisteitä ilahduttamassa alueen asukkaita. Alueen valaistusta voi säätää vuodenaikojen mukaan.

Frei Zimmer on Suomen ainoita julkisen taiteen koordinointiin keskittyneitä yrityksiä. Se on toiminut vuodesta 2007 lähtien ja yritys työllistää neljä henkilöä. Yrityksen toimitilat sijaitsevat Tampereella.

Lisätietoja ehdotuksesta