Rantatunnelin meluseiniin syntyy taidegalleria

Tampereen Rantatunnelin rakentamisen yhteydessä toteutetaan kaupungin näkyvin taidegalleria meluesteisiin, joihin kuusi tamperelaista taiteilijaa suunnittelee teoskokonaisuuden. Betonisia meluseiniä rakennetaan Naistenlahdessa Soukanlahdenkadulle sekä Tunturipuiston kohdalle. Santalahden päähän toteutuu yksi betoninen melueste.

Meluseinien suunnittelutyötä koordinoi taiteen ja arkkitehtuurin yhdistämiseen erikoistunut Frei Zimmer Oy. Frei Zimmerin ja A-Insinöörit Suunnittelun arkkitehti Hanna Aitoahon laatimien suunnitelmien mukaan betoniset, osittain sävykkäällä, ruostunutta rautaa mustuttavalla värillä käsitellyt meluseinät toimivat pohjana Melutaidegalleria -nimen saaneelle taidekokonaisuudelle.

Melutaidegalleriaan on valittu yhteistyössä Tampereen taidemuseon kanssa kuusi tamperelaista kuvataiteilijaa. Taiteilijat ovat Ilkka Väätti, Sauli Iso-Lähteenmäki, Mikko Kallio, Teija-Tuulia Ahola, Kaisa Soini ja Soile Jääskeläinen.

Melutaidegalleria syntyy kun taiteilijoiden tuottamat taide-elementit sijoitellaan meluseiniin siten, että syntyy vaihtelua harmaan betonipinnan, ruostekäsittelyn ja taideaiheiden välillä.

”Tavoitteena on sijoittaa yksittäiset, taiteilijoiden tuotannosta lähtöisin olevat elementit meluesteisiin muodostamaan yhden laajan teoskokonaisuuden”, sanoo kuvataiteilija ja Frei Zimmerin toimitusjohtaja Tuula Lehtinen. Lopputuloksena on ennennäkemätön taidegalleria, joka esittelee tamperelaista taidetta isossa mittakaavassa.

Melutaidegalleria toteutetaan Parman betonitehtailla Kangasalla kevään aikana esimerkiksi betonimaaleilla ja reliefipinnoilla. Valmiit taidemeluesteet asennetaan tunnelityömaan edetessä.

”Meluesteiden taideaiheilla pyritään myös estämään graffitien ja töhryjen syntymistä ja siten vähentämään huollon ja korjaamisen tarvetta”, kertoo tuottaja Heini Orell Frei Zimmeristä. Maalatut meluesteet käsitellään myös graffitisuojauksella.