Savilahden Valon kaava

Frei Zimmer koordinoi Kuopion Savilahden Valaistus-, muotoilu-, kulttuuri- ja taideohjelmaa, Valon kaavaa. Ohjelman johdolla Savilahden alueelle syntyy taidetta, valaistusratkaisuja sekä tapahtumia ja tekemistä, joiden keskiössä ovat valon monet muodot. Osana koordinointia ohjaamme alueen rakentajia Valon kaavaan liittyvissä toimissa, valmistelemme taiteilijavalintoja ja mahdollisia kilpailuja sekä hallinnoimme taiteen ja erityisvalaistuskohteiden toteuttamista.

Valon ja pimeyden toimivalla suunnittelulla pyritään luomaan Savilahteen ympärivuotinen ja -vuorokautinen elävä, kiinnostava ja viihtyisä kokonaisuus. Valon kaavan teoksiin liittyvä osallistava toiminta sekä tapahtumat vahvistavat alueen yhteisöllisyyttä sekä ainutlaatuista luonnetta. Lisäksi kaavan tavoitteena on kannustaa ympäristön havainnoimiseen ja siitä nauttimiseen vuoden ympäri.

Valon kaava on laadittu yhteistyössä useiden alueen toimijoiden sekä kuopiolaisten kanssa. Kokonaisuutta on ideoitu valokuvakilpailun, kyselyn, kävelykierroksen sekä useiden työpajojen avulla. Taideohjelmassa käsitellään esimerkiksi taiteen teemoja sekä teemojen muodostamia kokonaisuuksia, valon monipuolista käyttöä sekä ehdotetaan tapahtumille optimaalisia, kauniita ja kiinnostavia toteuttamispaikkoja. Taideohjelman toteutumisen myötä Savilahteen rakentuu taidetta, jonka muodot vaihtelevat näyttävistä ympäristötaideteoksista rakennettuun ympäristöön integroitaviin teoksiin, kuten julkisivutaiteeseen sekä siltojen kaiteisiin ja alikulkuihin. Alueen työmaa-ajan tunnelma on huomioitu erilaisilla väliaikaisilla, viihtyvyyttä parantavilla ratkaisuilla. Osana Valon kaavaa suunnitellaan myös Savilahden alueen yhtenäistä ja harmonista kaupunkivalaistusta, jonka toteutumisesta huolehditaan tiiviillä yhteistyöllä kiinteistönomistajien, valaistusasiantuntijoiden, rakentajien ja kaupungin kanssa.

Savilahden Valon kaava

Aluekehityshankkeet, Referenssit
Asiakas: Kuopion kaupunki
Valmistumisvuosi: Valon kaava 2018, toteutuksen koordinointi 2020 alkaen