Ratikan taiteen avoin portfoliohaku 

Ratikan taide -ohjelma on avannut avoimen portfoliohaun, jolla etsitään taitelijaa suunnittelemaan yhteisöllistä ympäristötaideteosta Pyhällönpuistoon. Haku on alkanut 30.9.2022 ja päättyy 28.10.2022 klo 15.00.

Ratikan kakkososan viimeinen pysäkki ja kääntöpaikka sijaitsee kauniissa ja luonnonläheisessä Pyhällönpuistossa. Metsäinen alue luo kerrostalovaltaisen alueen keskelle eräänlaisen keitaan, jossa lähialueen asukkaat viettävät aikaa ulkoillen. Pysäkin välittömässä läheisyydessä on leikkipuisto ja kävely- ja pyöräilyväylät halkovat metsikköä moneen suuntaan.

– Yhteisöllisyys nousee keskiöön tässä kohteessa ja taiteen toivotaankin osallistavan alueen asukkaita jollakin tapaa joko teoksen suunnittelu tai toteutusvaiheessa. On erityisen tärkeää, että asukkaat kokevat teoksen omakseen ja että se tuo positiivista lisäarvoa heidän arkeensa, Ratikan taide -ohjelman koordinaattori Laura Lehtinen Frei Zimmer Oy:stä kertoo.

Taiteen toivotaan asettuvan Pyhällönpuistossa pysäkin välittömään läheisyyteen, mutta se voi hyödyntää esimerkiksi läheistä kallioleikkausta tai sulautua osaksi ympäröivää puistoa. Ympäristö on vehreää ja korkeat männyt ja muu puusto peittävät lähes kokonaan ympäröivät korkeat rakennukset. Luonnonläheisyys on alueella tärkeä ominaisuus ja taiteen toivotaan sopeutuvan tunnelmaltaan siihen saumattomasti.

Luonnostyöstä maksetaan valitulle taiteilijalle luonnospalkkio 3000 € + alv. Kokonaisuudessa kohteen taiteeseen on varattu maksimissaan 60 000 € + alv sisältäen luonnospalkkion. Tähän summaan tulee sisältyä kaikki taiteen toteutuskustannukset.

Portfoliohaku on alkanut 30. syyskuuta ja päättyy 28. lokakuuta klo 15.00. Tämän jälkeen saapuneita portfolioita ei huomioida. Päätös valitusta taiteilijasta on tavoitteena tehdä portfoliohakuun ilmoittautuneiden joukosta marraskuussa 2022. Päätöksen taiteilijavalinnasta tekee Ratikan taiteen ohjausryhmä ohjausryhmän työvaliokunnan esityksestä.

Luonnoksen tulee olla valmis arviolta huhtikuussa 2023. Taide toteutetaan puiston rakentamisen sanelemassa aikataulussa.

Tutustu tarkemmin portfoliohaun hakuehtoihin ja lähetä hakemuksesi osoitteessa https://www.tampereenratikka.fi/ratikantaide/avoin-portfoliohaku-pyhallonpuisto

Lisätiedot:

Ratikan taide | Tampereen Ratikka

Laura Lehtinen
Koordinaattori
Frei Zimmer Oy
p. 050 379 3555
laura.lehtinen@freizimmer.fi

Antti Haukka
Kehitysinsinööri
Tampereen Raitiotie Oy
p. 040 180 7096
antti.haukka@tampereenraitiotie.fi

Ratikan taide -ohjelmasta

Tampereen Ratikka on tuonut taiteen osaksi matkustuskokemusta. Tampereella pääsee nauttimaan Ratikan taiteesta sen erilaisissa muodoissa niin vaunuissa kuin raitiotien ympäristössäkin. Ratikan taiteen kokoelmaan kuuluu veistoksia, valotaidetta, muraaleja, videotaidetta, sarjakuvataidetta, äänitaidetta, betonitaidetta, sanataidetta sekä maisemateoksia. Taidetta nähdään myös jokaisessa vaunussa penkkien kuosissa ja ikkunoiden sanataiteessa. Kaupungissa liikennöi myös taideratikka, jonka yllään nähdään vaihtuvia taideteoksia.

Tällä hetkellä Ratikan taide -ohjelmaan on osallistunut 83 taiteilijaa ja valmiita taideprojekteja on 46. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen Raitiotie Oy. Toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy.