Tampereen Rantatunneli

Tampereen Rantatunnelia ryhdyttiin rakentamaa vuoden 2013 lopulla ja se valmistui 2017. Noin 2,3 kilometriä pitkä tunneli alkaa Armonkalliolta ja päättyy Santalahteen. Tunnelin molemmissa päissä on laajat eritasoliittymät.
Suunnittelutehtävänä oli selvittää taiteen paikkoja Rantaväylän tunnelissa ja sen ympäristössä. Tavoitteena on kohottaa tunnelin kaupunkikuvallista ilmettä sekä parantaa tunnelin käyttökokemusta.
Taiteen paikoiksi hahmoteltiin mm. meluesteitä, tunnelia itsessään ja ilmanvaihtopiippuja.

Taiteen toteutusta tehtiin tiiviissä yhteistyössä Tampereen kaupungin, ELY-keskuksen kanssa ja muiden allianssikumppaneiden kanssa.

Falls

Seitsemästä teräs- ja lasirakenteisesta pilarista koostuva teos sijoittuu Tunnelin itäpäähän suuaukon yläpuolelle. Teoksen suunnittelusta vastasi taiteilija Tuula Lehtinen ja tiimi Heini Orell, arkkitehti Hanna Aitoaho, valaistussuunnittelija Annukka Larsen ja insinööri Jukka-Pekka Kataja.

Tuli ja Vesi

Tampereen taidemuseo järjesti ilmanvaihtopiippujen taiteesta avoimen kilpailun, jonka kautta taiteilijaksi valkoitui Jan-Erik Andersen teoksellaan Tuli ja Vesi. Sinivalkoinen Vesi sijoittuu tunnelin itäpäähän ja keltapunainen Tuli länsi päähän. Korkeat piiput näkyvät maisemassa suurella alueella Tunnelin ympäristössä.

Tammerkoski

Tunnelin sisälle, Tammerkosken uoman kohdalle sijoittuu valoteos Tammerkoski, joka yläpuolisesta kulttuurimaisemasta tuomalla vedenalaisen tunnelman ajomatkan varrelle. Teoksen on suunnitellut Tuula Lehtinen ja tiimi Annukka Larsen sekä Arto Heiskanen ja Joonas Saaranen, WhiteNight Lightingista.

Continuus 4×4

Tunnelin länsipäässä ulosajavia suojaa häikäisyltä suuret porttimaiset häikäisysuojat. Lars Holmström suunnitteli niihin metallisia kasetteja hyödyntävän värisommitelman, joka muodostaa ulospäin vaalenevan teoksen ja tekee muuten harmaasta näkymästä miellyttävämmän.

Melutaidegalleria

Tunnelin molemmissa päissä on meluseiniä, joihin sijoittuva ”Melutaidegalleria” koostuu kuuden tamperelaistaiteilijan teoksista. Melutaidegallerian taiteilijat ovat Teija-Tuulia Ahola, Soile Jääskeläinen, Sauli Iso-Lähteenmäki, Mikko Kallio, Kaisa Soini ja Ilkka Väätti. Teoksissa on käytetty tekniikkana reliefiä, pintahidastemaalausta ja maalausta silikaattimaalein. Teokset valmistettiin elementtien valun yhteydessä  Parman tehtaalla Kangasalla.

Tampereen Rantatunneli

Infrahankkeet, Referenssit
Asiakas: Tampereen kaupunki / Pirkanmaan ELY-keskus
Valmistumisvuosi: ohjelma 2014, taiteen kokonaisuus 2016